Chega o Entroido!
Nós xa estamos a preparar, cos máis cativos, os nosos disfraces e estamos ilusionados pensando en decirlles que é unha celebración que afunde as súas raíces na escuridade dos tempos pasados e que, como calquera das nosas tradicións, é un costume que debemos manter.
Cos maiores. degustaremos deliciosas sobremesas típicas do Entroido que, coma calquera celebración galega, está moi vencellada coa comida e o entroido non podía ser menos.
Pero, antes de nada, un pouquiño de historia para aprendermos sobre outra das nosas tradicións:
Que é o Entroido?
Entroido é unha festa popular que significa “entrada” ou “comezo” da primavera e o rexurdimento da vexetación.
Os días de Entroido celébranse así,:
- O Domingo de rapaces: É o primeiro do día de Entroido, os nenos e nenas preparan xiringas con auga para botarlle a xente.
- Domingo Fareleiro ou Borrallento: Os mozos bótanlle ás mozas farelo (a casca do gran) ou borralla.
- Xoves de Compadres: Os mozos pelexan coas mozas para quitarlles un boneco “o Compadre” feito por elas co desexo de queimalo.
- Domingo Corredoiro ou Oleiro: Continúase a botar farelo e borralla. Tamén celébrase o xogo das olas onde vaise pasando de uns a outros unha ola ata que escacha.
- Xoves de Comadres: Igual co Xoves de Compadres pero ao revés.
- Domingo, Luns e Martes de Entroido: Son os días de festa propiamente ditos, e cando se celebran nos distintos lugares os desfiles e comparsas e a xente disfrázase. Nas casa é cando cómese o cocido ca cacheira e de postre filloas, flores e orellas.
- Mércores de Cinza: Remátase a festa, quéimase o Meco ou entérrase a Sardiña, a xente participa como “viúvas”, “curas”, xente chea de dor.
- Domingo de Piñata: É o primeiro domingo do tempo de Coresma e remata definitivamente o Entroido xo xogo da Piñata.
As máscaras presentan distintas formas segundo a zona ou a comarca onde se celebren. As máis coñecidas son:
- Os choqueiros ou vellos: Os máis comúns, a xente disfrázase ca roupa vella que atopa nos faiados. Atopámolos por toda Galicia, sen distinción de provincia.
- Os boteiros: Levan camisa feita con cintas de cores fruncidas, pantalón vermello, campás penduradas no van, na testa, un tocado de arame ou madeira cunha carauta pintada de negro e cos beizos pintados de vermellos. Son das terras do Bolo.
- Os xenerais: Montan sobre cabalos engalanados e vestidos con vellos traxes militares. Son das terras do Ulla.
- Os cigarróns ou peliqueiros: Levan cinco ou seis chocas penduradas no van, camiñan a brincos e non falan, na man levan un mallo. Podes velos en Verín e Laza.
- As pantallas: Levan unha vexiga na man e chocas tamén no van. Son de Xinzo.
- Os madamitos e as madamitas: Levan un vestido elegante e van disfrazados de señoritos. Son de Cotobade.
Xa sabedes!...a cociñar xuntos e a degustalos en familia!
Ningún comentario:
Publicar un comentario