xoves, 28 de febreiro de 2019

Benvido o ENTROIDO!



Chega o Entroido! 

Nós xa estamos a preparar, cos máis cativos, os nosos disfraces e estamos ilusionados pensando en decirlles que é unha celebración que afunde as súas raíces na escuridade dos tempos pasados e que, como calquera das nosas tradicións, é un costume que debemos manter. 
Cos maiores. degustaremos deliciosas sobremesas típicas do Entroido que, coma calquera celebración galega, está moi vencellada coa comida e o entroido non podía ser menos.

Pero, antes de nada, un pouquiño de historia para aprendermos sobre outra das nosas tradicións:

Que é o Entroido? 

Entroido é unha festa popular que significa “entrada” ou “comezo” da primavera e o rexurdimento da vexetación. 

Os días de Entroido celébranse así,:

  1. O Domingo de rapaces: É o primeiro do día de Entroido, os nenos e nenas preparan xiringas con auga para botarlle a xente.
  2.  Domingo Fareleiro ou Borrallento: Os mozos bótanlle ás mozas farelo (a casca do gran) ou borralla.
  3.  Xoves de Compadres: Os mozos pelexan coas mozas para quitarlles un boneco “o Compadre” feito por elas co desexo de queimalo. 
  4. Domingo Corredoiro ou Oleiro: Continúase a botar farelo e borralla. Tamén celébrase o xogo das olas onde vaise pasando de uns a outros unha ola ata que escacha.
  5.  Xoves de Comadres: Igual co Xoves de Compadres pero ao revés. 
  6. Domingo, Luns e Martes de Entroido: Son os días de festa propiamente ditos, e cando se celebran nos distintos lugares os desfiles e comparsas e a xente disfrázase. Nas casa é cando cómese o cocido ca cacheira e de postre filloas, flores e orellas. 
  7. Mércores de Cinza: Remátase a festa, quéimase o Meco ou entérrase a Sardiña, a xente participa como “viúvas”, “curas”, xente chea de dor. 
  8. Domingo de Piñata: É o primeiro domingo do tempo de Coresma e remata definitivamente o Entroido xo xogo da Piñata.
Por que e para que se levan máscaras na celebración?
As máscaras presentan distintas formas segundo a zona ou a comarca onde se celebren. As máis coñecidas son: 
  1. Os choqueiros ou vellos: Os máis comúns, a xente disfrázase ca roupa vella que atopa nos faiados. Atopámolos por toda Galicia, sen distinción de provincia.
  2.  Os boteiros: Levan camisa feita con cintas de cores fruncidas, pantalón vermello, campás penduradas no van, na testa, un tocado de arame ou madeira cunha carauta pintada de negro e cos beizos pintados de vermellos. Son das terras do Bolo.
  3.  Os xenerais: Montan sobre cabalos engalanados e vestidos con vellos traxes militares. Son das terras do Ulla. 
  4. Os cigarróns ou peliqueiros: Levan cinco ou seis chocas penduradas no van, camiñan a brincos e non falan, na man levan un mallo. Podes velos en Verín e Laza. 
  5. As pantallas: Levan unha vexiga na man e chocas tamén no van. Son de Xinzo. 
  6. Os madamitos e as madamitas: Levan un vestido elegante e van disfrazados de señoritos. Son de Cotobade. 
E falando de sobremesas...adxuntámosvos un enlace con algunhas das típicas sobremesas que se degustan nesta festa.

Xa sabedes!...a cociñar xuntos e a degustalos en familia!

Ningún comentario:

Publicar un comentario

A RECONQUISTA DE VIGO-VEDRUNA

🏰🛡️ Descubrindo a historia de Vigo! 🏰🛡️ Hoxe os pequenos exploradores do primeiro e segundo aventurámonos polas rúas da nosa querida cid...